Jom klik

Cuti-Cuti di Pengkalan Balak  

Posted by PaNthEra TiGriS

entri kali nie aku nak promote lar kg aku, nama kg aku Pengkalan Balak.. Kg aku nie adalah kawasan pelancongan sebab kawasan pantai yg bersih dan jauh dari kesibukan bandar Melaka.

Info nie aku amik dari WIKIPEDIA
'Pantai Pengkalan Balak merupakan kesinambungan dari Pantai Tanjung Bidara, Melaka. Pesisir pantainya yang luas didampingi keindahan dan keunikan kampung-kampung nelayan menjadikan suasana persekitarannya amat damai dan permai.

Pantai yang popular dengan pelbagai bentuk chalet persendirian ini memberikan peluang kepada pengunjung dan pelancong untuk menginap dan menikmati suasananya yang permai pada sebelah malam. Para Pengunjung juga berpeluang menyaksikan kegirangan nelayan-nelayan yang pulang membawa hasil laut menjelang senja hari.Pengkalan Balak merupakan sebuah pantai yang terkenal di negeri Melaka, Malaysia dalam daerah Alor Gajah. Pantai Tanjung Bidara terletak berdekatan dengan Kem Terendak, sebuah kem tentera dan pantai Tg Bidara. Pantai yang terletak 10 km dari bandarMasjid Tanah ini merupakan pantai perkelahan yang terkenal di negeri Melaka.
Penempatan ini terdiri daripada 11 buah kampung tradisional dengan kebanyakan penduduk bekerja sebagai petani dan nelayan.
Pengunjung ke Pantai Padang Kemunting akan berpeluang melihat penyu karah, spesies yang hampir pupus. Pusat Penetasan Penyu Jabatan Perikanan di Padang Kemunting berperanan dalam menyelamat dan melindungi penyu karah ini. Pantai Pengkalan Balak pula merupakan kesinambungan dari Pantai Tanjung Bidara
Berdekatan pantai terdapat Kompleks Falak Al-Khawarizmi yang menempatkan Balai Cerap, Planetarium, Pusat Latihan Falak dan Balai Cerap Robotik.'

Pada Hari minggu

Add caption

Pemandangan

sesak ngan orang

Disediakan gelanggang bola tampar

This entry was posted on Saturday, May 14, 2011 at Saturday, May 14, 2011 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

5 comments

tak sabar nk g pantai pangkalan balak nie...

May 25, 2011 at 6:26 PM

bkn ade buaya ke?haha

May 26, 2011 at 3:41 AM

zeera: jom ar..

June 3, 2011 at 2:14 PM

syuk:time ko dtg mandi aje buaye 2 dtg kat ko..haha

June 3, 2011 at 2:15 PM

syuk:time ak dtg buaya tak dtg taw..haha..

June 18, 2011 at 9:21 PM

Post a Comment

Nana-nama Allah

Jom Klik